Deja Vu Dalam Islam, Sebuah Thread Tentang Membahas Fenomena Deja Vu Dari Kacamata Islam

Thread by @asymendes
1
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

Deja Vu ni adalah satu keadaan yang mana kita tiba tiba rasa macam kita pernah mengalami situasi yang terjadi sebelum ni. Kita akan cuba flashback bila dan dimana peristiwa tu terjadi tapi sesuatu seolah olah menghalang minda kita untuk mengingatinya.

19/07/2020 07:13:43 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

sudah berkali kali perkara ini terjadi kepada saya dan saya yakin, yang membaca juga pernah mengalaminya. . . saya sekadar ingin kongsikan pelbagai jenis pendapat dan bacaan saya dalam isu 'DejaVu' ini dan kaitannya dalam Islam.

19/07/2020 07:13:46 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

DejaVu terbahagi kepada 3 bahagian iaitu 'pernah mengalami','pernah merasakan' dan 'pernah mengunjungi' sesuatu tempat itu sebelumnya. Banyak saintis Barat dan saintis Islam yang mengeluarkan pendapat masing masing tentang DejaVu.

19/07/2020 07:13:48 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

Menurut kajian, sebanyak 70% penduduk bumi pernah mengalami DejaVh. Apa pun kita sebagai umat Islam, pokok pangkalnya perlulah merujuk terlebih dahulu kepada Al-Quran.

19/07/2020 07:13:52 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

DejaVu berasal daripada perkataan Perancis yang bermaksud harfiah (already seen) iaitu pernah melihat sebelumnya. Menurut Syeikh Hisham Kabbani, seorang sufi Islam, DejaVu terjadi kerana jasad fizikal kita mempunyai hubungan yang erat dengan yang telah ditulis di Luh Mahfudz.

19/07/2020 07:13:54 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

Sebagai umat Islam, kita percaya bahawa tidur itu ibarat mati sekejap. Baginda Rasul sendiri menyebutkan bahawa tidur itu merupakan satu kematian kerana ketika tidur, tubuh tidak mengandungi roh. Pernah tertanya tak mana sebenarnya roh kita menghilang?

19/07/2020 07:13:55 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

Prof Ahmad Syauqi membuat teori bahawa roh nampu bergerak dengan sangat pantas bahkan mungkin lebih pantas dari kelajuan cahaya. Saat roh kembali dalam tubuh, pengalaman yang dialami oleh roh pada masa silam atau masa hadapan secara tidak langsung tersimpan ke dalam otak.

19/07/2020 07:13:57 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

Pengalaman tersebut kadang kadang berulang dalam dunia nyata dan mempengaruhi minda sedar kita.

19/07/2020 07:13:59 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

Tak mustahil juga DejaVu terjadi kerana Allah telah menceritakan imbasan perjalanan hidup kita di alam roh ketika kita berada dalam rahim dulu tapi apa yang kita ingati mungkin sedikit sahaja.

19/07/2020 07:14:00 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

Saya berikan contoh tentang DejaVu 'pernah mengunjungi'. Mungkin semasa kita berumur 2 tahun, ibu bapa kita pernah membawa kita ke Zoo Taiping tetapi tidak pernah menceritakannya dan mengambil gambar kenangan di sana.

19/07/2020 07:14:03 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

Apabila kita sudah meningkat dewasa atau berumah tangga, kita pergi ke Zoo Taiping sekali lagi dan secara tiba tiba kita merasakan yang kita pernah mengunjungi tempat tersebut sehingga mengetahui secara terperinci dari jalan masuk hingga ke jalan keluar.

19/07/2020 07:14:05 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

Apa pun penerangan yang saya sampaikan ini adalah dari perspektif Islam. Banyak lagi teori lain berkaitan sains dan kepercayaan mistik. Kita perlu sentiasa ingat, bahawa kita semua ini sebenarnya berada dalam keadaan "tidur"

19/07/2020 07:14:06 WIB
ASYMENDES⁷ 🇲🇾 @asylaquesha

Semua yang kita alami di atas muka bumi ini hanyalah mimpi dan bukannya nyata. Akhirat adalah realiti yang tak boleh dipertikai lagi.

19/07/2020 07:14:07 WIB
qirin🇲🇾❤️ @shaqirin_san

@asymendes @billiesya Selalu dpt mimpi petanda orang meninggal,seminggu lepastu betul betul jadi kenyataaan,banyak kali dah jadi

19/07/2020 18:15:00 WIB
JuJu @jianjieey

@asymendes Selalu kena benda ni.. kdg2 mimpi tu boleh jdi dkt alam nyata.cuma cepat atau lambat je...sbb tu aku x suka bila bermimpi nak2 lagi mimpi buruk, sebab takut jadi kenyataan. Sedar dari mimpi terus ludah belah kiri 3x dan berdoa agar apa yg aku mimpikan tu tak jadi kenyataan😔

19/07/2020 18:44:19 WIB
Jaaa 💕 @frznhrmli

@asymendes This is real. Pernah mimpi, tgh stdy group untuk final dkt library. Sedar tu mimpi. Few months later, bnda tu betul² jadi. Tmpt sama, subject sama, org yg sama. And at that time baru mcm tersedar, aku pernah nmpk situasi ni.

19/07/2020 19:18:49 WIB
Jimmy (Jimmy Sambut Merdeka🇲🇾) @twt_bernutrisi

@asymendes Aku lain sikit. Bukan mimpi. Tapi apa yang aku buat sekarang mesti akan ada kaitan dengan apa yang akan berlaku. Banyak kali la. Cth macam aku terfikir pasal kematian. Tup tup ada yang mati. Another one is ada satu lagu ni main dalam kepala aku. Aku bukak radio. Keluar lagu sama.

19/07/2020 19:20:35 WIB
azlinlee @vousmevoyezna

@asymendes Have y'all read that one tweet about the NASA recent findings about parallel universe?? They said dejavu is when "our self" from the other universe doing things. A bit ridiculous but it's fun to read lmao

19/07/2020 20:30:39 WIB

Comment

No comments yet. Write yours!