10 Kesalahan Ketika Solat yang Dilakukan Tanpa Sadar via @AinulNunanaa

yuk belajar terus @tumbenlucu
1
REBEL @AinulNunanaa

Tahu tak apa yang paling takut sekali? Bila kita solat 5 waktu sehari semalam tak pernah tinggal tapi sebenarnya solat kita tu tak sah pun. Tak tahu Allah terima ke tak. Allahu. I nak share 10 basic kesalahan time solat yg mungkin kita semua tak sedar. Sama-sama perbaiki ✨ pic.twitter.com/1OZWm9kHMB

02/05/2020 17:51:53 WIB
Expand pic
REBEL @AinulNunanaa

1. Tidak berdiri Lurus. Punya la basic sekali. Bab berdiri, Berdiri lurus bagi yang berkemampuan merupakan rukun solat. Bagi yg sakit pulak, sepatutnya sebelum terus duduk nak bersolat, kena berdiri lurus dulu atas sejadah, kemudian baru duduk. Tak sedar kan? 😌

02/05/2020 17:54:34 WIB
REBEL @AinulNunanaa

2. Takbiratul Ihram. lafaz takbiratul ihram adalah RUKUN QAULI, ia WAJIB dilafazkan 100% di mulut tanpa meninggalkan satu hurufpun dlm kalimah ﭐﷲ ﺃﻛﺒﺮ. takbiratul ihram dgn suara angin (seperti suara orang berbisik) juga boleh membatalkan solat. Ini kena belajar lagi ni😭

02/05/2020 18:02:55 WIB
REBEL @AinulNunanaa

3. Bacaan Al-Fatihah tidak betul. I rasa I pun selalu buat salah ni😭 ada dengar UAI ulas pasal isu ni. Al-Fatihah merupakan RUKUN QAULI yg wajib dilafaz 100% oleh mulut dgn makhraj & tajwid yg betul. Baca Al-Fatihah dlm hati/ menggunakan suara angin, boleh membatalkan solat.

02/05/2020 18:03:14 WIB
REBEL @AinulNunanaa

4. Tidak thomakninah (berhenti seketika) dalam rukuk dan sujud Kadar minimum rukuk & sujud adalah dengan kadar lafaz “subhanallah”. Bila nak rukuk, sujud, jeda antara perbuatan tu kena jaga, dalam kadar lafaz subhanallah. Buka terus sujud kasi hantam itu dahi atas sejadah

02/05/2020 18:05:35 WIB
REBEL @AinulNunanaa

5. Sujud yang tidak sempurna, anggota sujud tidak dikenakan ke atas lantai. Tau apa itu anggota sujud? 7 anggota sujud: muka (termasuk dahi dan hidung); kedua tapak tangan; kedua lutut dan penghujung 2 tapak kaki (ibu jari), Kena tepat atas sejadah. Sujud bukan sekadar dahi.

02/05/2020 18:07:55 WIB
REBEL @AinulNunanaa

6. Tangan berayun-ayun semasa i’tidal Kalian mesti tahu kan? Pergerakan anggota besar 3 kali berturut-turut boleh membatalkan solat. Nak i’tidal, angkatlah tangan tu penuh bersopan. Ni angkat tangan berkepak mcm nak terbang terus naik ke langit. Tak boleh ye.

02/05/2020 18:10:16 WIB
REBEL @AinulNunanaa

7. Dada berpaling dari kiblat. Semasa nak solat, berdiri atas sejadah tu, kita mmg tahu position kiblat dekat mana, tu wajib. Tapi sedar tak kenkadang kita tak halakan dada tepat pada kiblat? Kalau kiblat menyerong, dada pun ikut menyerong. Kalau tegak, maka tegak lah ia 😘

02/05/2020 18:12:01 WIB
REBEL @AinulNunanaa

8. Mengenakan Pakaian Nipis Perempuan mmg paling kena peka bab ni. Jangan atas tutup habis dgn telekung, tp kain pulak singkat atau jarang. Nampak kaki. Kadang kala pakai baju terlalu nipis & ternampak jelas warna kulit pun tak boleh. I pun terkadang terlepas bab ni 😭

02/05/2020 18:16:18 WIB
REBEL @AinulNunanaa

9. Memejam Mata Ketika Solat (Dulu I pernah buat ni😭) Makruh memejamkan mata ketika solat tanpa keperluan. Tp jika memejamkan mata diperlukan, contohnya jika ada gangguan di sekitar seperti gambar, & menutup mata boleh membantu menambahkan kekhusyukan maka ianya dibolehkan.

02/05/2020 18:18:06 WIB
REBEL @AinulNunanaa

10. Salam Tak perlu ditundukkan muka sebelum memberi salam. Menoleh sejauh mungkin sehingga 180 darjah ke belakang kerana malaikat ramai di sekeliling kita. Begitu juga ketika menoleh ke kiri. Kena belajar lagi bab beri salam✨

02/05/2020 18:23:06 WIB
REBEL @AinulNunanaa

Sebenarnya boleh jadi sehingga beratus kesalahan dalam satu solat sahaja tp yang atas adalah basic👆🏻 Boleh rujuk ustaz kalau tak pasti, baca buku & cari ilmu. Semoga perkongsian ni berguna utk kita semua. Boleh baca lagi kat sini 👇🏻 fitrahislami.wordpress.com/2019/03/17/bai…

02/05/2020 18:25:07 WIB
REBEL @AinulNunanaa

Apa-apa pun sebaiknya setelah selesai solat, duduk lah berdoa dulu. Minta semoga Allah terima solat kita tadi, berdoa dulu untuk diri sendiri & keluarga. Duduk kejap. Bukan habis je tahiyat, bagi salam terus chauuu... Sedangkan duduk dgn family pun ada adab kan kena jaga 😘

02/05/2020 19:30:20 WIB
REBEL @AinulNunanaa

Awak semua terutama yg out of curiousity boleh bertanya bab ni pada ustaz/ ustazah pada orang yg pakar dan selayaknya. Saya hanya share apa yg saya baca & dengar selama ni. Kalau betul, jadikan ikutan, salah tolong perbetulkan ye😉

02/05/2020 19:47:19 WIB
REBEL @AinulNunanaa

Kat rumah nanti insya Allah nak ada macam ni. Kecik simple pun tak apa, asalkan ada satu ruang yg cantik untuk beribadah & berbual dgn Tuhan. Ya Allah, nak sangat! 😍 pic.twitter.com/LKaXRDKQ7i

21/03/2019 18:21:19 WIB
Expand pic
Expand pic
REBEL @AinulNunanaa

Assalammualaikum, terima kasih atas info & ilmu yg kita masing-masing dah bertukar dari semalam😘 happy sbb perkongsian ni berguna utk kalian. Tapi utk point 1, pasal berdiri lurus tu, ada sikit pencerahan. Yg kena berdiri semua yg mampu ye.If yg betul2 tak mampu, tak perlu😘 pic.twitter.com/kRS4ATqVlw

03/05/2020 14:03:58 WIB
Expand pic
REBEL @AinulNunanaa

Alhamdulillah, terima kasih Ust @syedkadir yang telah sudi membaca thread ni,serta menjelaskan & memperbetulkan point secara lebih ringkas. Harap perkongsian ni bermanfaat buat semua. Yg betul jadi panduan, yg salah, tolong perbetulkan :) pic.twitter.com/KZKDACXQh8

04/05/2020 04:44:14 WIB
Expand pic
FreeLunch @PoGee42813437

@AinulNunanaa @syedkadir Sebaik baik umat yg Cuba membetulkan solatnya Ameen

04/05/2020 04:46:32 WIB
Siti Nur Chaira @ChairaSiti

@AinulNunanaa @syedkadir Surah 4 ayat 142 Check AlQuran Ye..hehe..perkongsian bersama🥰

06/05/2020 19:49:06 WIB

Comment

No comments yet. Write yours!