1
MLHK @luqmanhkm14
Nobita dan mental illness Mengikut satu sumber, katanya cerita Doraemon ialah satu kisah adaptasi dari kisah benar. Iaitu seorang pesakit Schizophrenia di Jepun yang bernama Nobita. pic.twitter.com/yS6gsWkIzR
Expand pic
MLHK @luqmanhkm14
Pesakit ini membayangkan kewujudan Doraemon dalam hidupnya bagi mengisi ruang yang sentiasa kosong dalam dirinya. Menjadikan Doraemon sebagai teman dan kawan imaginasi yang sentiasa boleh membantu pada bila-bila masa.
MLHK @luqmanhkm14
Nobita ini, akhirnya bunuh diri pada usia 16 tahun. Apabila psikiatri memberitahunya bahawa Doraemon itu tidak wujud, hanyalah ilusi yang dicipta mindanya. Begitulah.
MLHK @luqmanhkm14
p/s : Negara Jepun ialah sebuah negara yang mempunyai kadar bunuh diri yang sangat tinggi jika dibandingkan dengan negara-negara maju yang lain. - Najmi Nawawi -
MOON @MurniAqila
@abadefghijkl_ @luqmanhkm14 kesian doreamon dengan nobita kena fitnah 😭
حزون عفيفي @HazwanAfifi
@luqmanhkm14 Nope. Doraemon bukan kawan imaginasi Nobita (mengikut komik). Aku pernah baca last episod Doraemon ni. Satu pagi tu Nobita bangun tido & found out Doraemon ni x bergerak. Nobita call out Doremi, mintak tlg tgkkan Doraemon.
حزون عفيفي @HazwanAfifi
Then Doremi kata Doraemon dah habis bateri & nothing she could do. Bateri Doraemon tu kira mcm sekali guna dah habis terus mcm tu lah kiranya. Tak boleh replace dah. So sejak hari tu, bermula lah hidup Nobita TANPA Doraemon. And Nobita BERUBAH 100%.
Doraemon Hari Ini @DoraemonHariIni
Dapat kami konfirmasi bahwasanya ini tidak benar. Kabar burung yang menyatakan Nobita masa dewasanya menjadi ilmuwan tersohor yang akhirnya menemukan Doraemon juga tidak benar. Nobita warga negara biasa yang hidupnya menjadi karyawan biasa. twitter.com/luqmanhkm14/st…
Tee @CrackheadNeesan
@DoraemonHariIni Lhoooo, dikira Nobita jadi ilmuwan tuh official ternyata nggak :(
Doraemon Hari Ini @DoraemonHariIni
@moh_imaduddin Kalau di bidang ini iya, dia tergolong berhasil. 💪🏼
zaki @zakiairfin
@CrackheadNeesan @DoraemonHariIni Kagak. Udah banyak di komiknya yg menampilkan Nobita di masa depan jadi karyawan yg kalo malem itu mabuk2an juga kayak bapaknya. 🤣
Andreas Kurniawan @ndreamon
@DoraemonHariIni Terima kasih bang admin sudah menyuarakan kebenaran. Yes, Nobita bukan skizofrenik. Nobita tidak menjadi ilmuwan robotik yang menciptakan doraemon. Semuanya hanya teori fan-made.
Doraemon Hari Ini @DoraemonHariIni
@nandafitsu Stand by Me tidak sebegitu sahih. Ia adalah salah satu upaya memilah, mengaduk-aduk, lalu menyusun cerita-cerita Doraemon supaya menjadi satu cerita utuh yang jelas awal, tengah, dan akhirnya. Bisa ditafsirkan sebagai satu interpretasi saja.

Comment

No comments yet. Write yours!

Login and hide ads.