19
Josh @JoshSaladin
Thread malam ini, Kisah Iblis Bertemu Rasulullah SAW. pic.twitter.com/c8ibsPs4HS
Expand pic
Josh @JoshSaladin
Dari Muadz bin Jabal r.a, dari Ibn Abbas r.a.: Ketika kami sedang bersama Rasulullah s.a.w. di kediaman seorang sahabat Ansar, tiba-tiba terdengar panggilan seseorang dari luar rumah: "Wahai penghuni rumah, bolehkah aku masuk? Sebab kamu akan memerlukan aku”
Josh @JoshSaladin
Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Tahukah kamu, siapa yang memanggil itu?" Kami menjawab: "Allah dan rasul-Nya yang lebih tahu." Beliau melanjutkan, "Itulah iblis, laknat Allah bersamanya”.
Josh @JoshSaladin
Umar bin al-Khattab r.a. berkata: "Izinkan aku membunuhnya wahai Rasulullah s.a.w.”
Josh @JoshSaladin
Nabi s.a.w. menahannya: "Sabar wahai Umar bukankah kamu tahu bahwa Allah memberinya kesempatan hingga hari kiamat? Lebih baik bukakan pintu untuknya, sebab dia telah diperintahkan untuk ini, fahamilah apa yang hendak ia katakan dan dengarkan dengan baik.”
Josh @JoshSaladin
lbnu Abbas ra berkata: Pintu pun dibuka, ternyata dia seperti seorang tua yang cacat satu matanya. Di janggutnya terdapat 7 helai rambut seperti rambut kuda, taringnya terlihat seperti taring babi, bibirnya seperti bibir lembu.
Josh @JoshSaladin
Iblis berkata: "Salam untukmu Muhammad.... Salam untukmu para hadirin..." Rasulullah saw lalu menjawab: "Salam hanya milik Allah SWT, sebagai makhluk terlaknat, apa keperluanmu?” Iblis menjawab : "Wahai Muhammad, aku datang ke sini bukan atas kemahuanku, namun kerana terpaksa”
Josh @JoshSaladin
"Siapa yang memaksamu?" “Seorang malaikat utusan Allah S.W.T. mendatangiku dan berkata: "Allah S.W.T. memerintahkanmu untuk mendatangi Muhammad sambil menundukkan diri Reritahu Muhammad tentang caramu dalam menggoda manusia. Jawablah dengan jujur semua pertanyaannya.
Josh @JoshSaladin
Demi kebesaran Allah, andai kau berdusta satu kali saia. maka Allah akan jadikan dirimu debu yang ditiup angin."
Josh @JoshSaladin
“Oleh sebab itu aku sekarang mendatangimu. Tanyalah apa yang hendak kau tanyakan. Jika aku berdusta, aku akan dicaci oleh setiap musuhku. Tidak ada sesuatu pun yang paling besar menimpaku daripada cacian musuh”.
Josh @JoshSaladin
Rasulullah s.a.w. lalu bertanya kepada lblis: "Kalau kau benar jujur, siapakah manusia yang paling kau benci?" Iblis segera menjawab: "Kamu, kamu dan orang sepertimu ialah mahkluk Allah yang paling aku benci”
Josh @JoshSaladin
"Siapa selanjutnya?” “Pemuda yang bertakwa yang memberikan dirinya mengabdi kepada Allah S.W.T” “Lalu siapa lagi?" "Orang Alim dan warak" "Lalu siapa lagi?" “Orang yang selalu bersuci”
Josh @JoshSaladin
"Siapa lagi?" “Seorang fakir yang sabar dan tak pernah mengeluhkan kesulitannnya kepada orang lain." "Apa tanda kesabarannya?” “Wahai Muhammad, jika ia tidak mengeluhkan kesulitannya kepada orang lain selama 3 hari, Allah akan memberi pahala orang-orang yang sabar."
Josh @JoshSaladin
"Selanjutnya apa?" “Orang kaya yang bersyukur” “Apa tanda kesyukurannya?" “Ia mengambil kekayaannya dani tempatnya dan mengeluarkannya juga dari tempatnya” “Abu Bakar ini bagaimana orangnya menurutmu?" “la tidak pernah menurutiku di masa jahiliah, apalagi dalam Islam.”
Josh @JoshSaladin
“Umar bin Khattab?" “Demi Allah setiap berjumpa dengannya aku pasti kabur” “Uthman bin Affan?" “Aku malu kepada orang yang malaikat pun malu kepadanya”
Josh @JoshSaladin
“Ali bin Abi Talib?" “Aku berharap darinya agar kepalaku selamat dan berharap ia melepaskanku dan aku melepaskannya. Tetapi ia tak akan mahu melakukan itu." (Ali bin Abi Talib selalu berzikir terhadap Allah S.W.T.)
Josh @JoshSaladin
“Apa yang kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku yang hendak solat?" “Aku merasa panas dingin dan gementar” “Kenapa?" “Sebab, setiap seorang hamba bersujud 1 kali kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 darjat”
Josh @JoshSaladin
“Jika seorang umatku berpuasa?" “Tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka." “Jika ia berhaji?" “Aku seperti orang gila” “Jika la membaca al-Quran?" "Aku merasa meleleh laksana timah di atas api."
Josh @JoshSaladin
“Jika ia bersedekah?" “Itu sama saja orang tersebut membelah tubuhku dengan gergaji”
Josh @JoshSaladin
“Mengapa jadi begitu?" “Sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya. laitu keberkatan dalam hartanya, hidupnya disukai, sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dengan api neraka dan segala macam musibah akan terhalau dari dirinya."
Josh @JoshSaladin
“Apa yang dapat mematahkan pinggangmu?" “Suara kuda perang di jalan Allah." “Apa yang dapat melelehkan tubuhmu?" “Taubat orang yang bertaubat." “Apa yang dapat membakar hatimu?" “Istighfar di waktu siang dan malam."
Josh @JoshSaladin
“Apa yang dapat mencoreng wajahmu?" “Sedekah yang diam-diam” “Apa yang dapat menusuk matamu?" "Solat fajar(subuh)." “Apa yang dapat memukul kepalamu?" "Solat berjamaah." “Apa yang paling mengganggumu?" “Majlis para ulama”
Josh @JoshSaladin
“Bagaimana cara makanmu?" “Dengan tangan kiri dan jariku." “Di manakah kau menaungi anak-anakmu di musim panas?" “Di bawah kuku manusia”
Josh @JoshSaladin
Nabi lalu bertanya: "Siapa temanmu wahai Iblis?" "Pemakan riba” “Siapa sahabatmu?" “Penzina." “Siapa teman tidurmu?" “Pemabuk." “Siapa tetamumu?” “Pencuri" "Siapa utusanmu?" “Tukang sihir." "Apa yang membuatmu gembira?" “Bersumpah dengan cerai." "Siapa kekasihmu?"
Josh @JoshSaladin
“Orang yang meninggalkan solat jumaat" “Siapa manusia yang paling membahagiakanmu?” "Orang yang meninggalkan solatnya dengan sengaja.” Rasulullah s.a.w lalu bersabda yang bermaksud: "Segala puji bagi Allah yang telah membahagiakan umatku dan menyengsarakanmu."
Load Remaining (42)
Login and hide ads.