2
๐ŸŽƒ Hajjah Terry ๐ŸŽƒ | BPD | ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ฐโœŠ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ช @terrynuriman
Kawan dalam Twitter baru kongsi yang dato Aliff Syukri rotan anak perempuan dia sampai luka dan berbirat sebab suka bukak tudung (depan tetamu lelaki). She's 9 kot. Why resort to use excessive violence till she bleed because she occasionally removes her hijab? ๐Ÿคฆโ€โ™‚๏ธ๐Ÿคฆโ€โ™‚๏ธ๐Ÿคฆโ€โ™‚๏ธ pic.twitter.com/eBKG17Paep
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Expand pic
๐ŸŽƒ Hajjah Terry ๐ŸŽƒ | BPD | ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ฐโœŠ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ช @terrynuriman
Kinda like romanticising and enabling physical abuse, emotional and mental abuse, manipulation gaslighting a child all in the name of tradition, of religion, of god, of honor. And you say girls and women aren't discriminated or abused, or sumn if they open their hijab in ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ. pic.twitter.com/xJFZ2OjPQS
Expand pic
๐ŸŽƒ Hajjah Terry ๐ŸŽƒ | BPD | ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ฐโœŠ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ช @terrynuriman
The video from his Instagram ๐Ÿคฆโ€โ™‚๏ธ. She's crying and he's applying cream to ease her pain, and saying he does this because of love. ๐Ÿ’”๐Ÿ˜ญ pic.twitter.com/4ZyhL3w0aT
๐ŸŽƒ Hajjah Terry ๐ŸŽƒ | BPD | ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ฐโœŠ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ช @terrynuriman
I mean, even my conservative family from both side of the family only teaches their daughters to wear hijab after they menstruating.. And not by beating and shaming them...... It's their choice to adorn it in the end. This? This is too much for me.
papazola @AfiqBushido
@terrynuriman Pernah dengar tak 'melentur buluh, biarlah dari rebungnya' or 'sayang anak tangan tangan kan, sayang bini tinggal tinggalkan'? Biarlah dia sakit dekat dunia, dari sakit kat 'sana'. Cuma dalam kes ni, memang aliff syukri yg salah
papazola @AfiqBushido
@terrynuriman First, anak dia kecik lagi. Sedangkan nabi ajar lain. Ada peringkat2 dia sebelum kita boleh sebat. Second, sebatan dia tu ikut nafsu. Kalau ikut agama, ketiak tak boleh sampai terangkat. Ibarat kau kepit buku celah ketiak. And belakang badan sebenar tak boleh kena sebat. Salah tu
rz @razmeel_
@terrynuriman @_natashaanuar Yg komen rataยฒ ni semua dah ada anak ke? Sampai keluar dalil bagai. Mmg la dlm agama ada panduan diberi utk mcmana nk didik anak tp 1 aku nak bgtahu, mak bapak lbh kenal anak diorg. So, xpayah pertikai bagai. Silap aliff cuma hal ni disebar dlm socmed. Bagi aku hal biasa je ni.
Tuah @tuahmorrison
@terrynuriman The amount of trauma that kid bears.. i cannot imagine....
. @derpsha
@terrynuriman She looks sad and depressed. Kesiannya! Why they have to record everything and show it to the world? Haih kesian budak tu mesti dia malu :(
Tuah @tuahmorrison
@terrynuriman He needs urgent help.... and the child too and everyone around him
้„ญไบœๅจœ ๐Ÿ™‹๐Ÿปโ€โ™€๏ธ @AzianaTeh
@terrynuriman You can say sorry, but the scars of the memory will be in that child minds forever. That's traumatic, really.
๐ŸŽƒ Hajjah Terry ๐ŸŽƒ | BPD | ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ฐโœŠ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ช @terrynuriman
@AzianaTeh I love my parents, but I still remember when they excessively punished me - for being a child.. especially my dad.. love, I do love him.. but I reserve a bit of anger till now.. and I don't know how to remove that feeling.
้„ญไบœๅจœ ๐Ÿ™‹๐Ÿปโ€โ™€๏ธ @AzianaTeh
@terrynuriman Kan.. You can never forget what they done to us, especially kalau they beat us physically. The scars may gone, but the memory stays.
ZuyA @ayuz_yuz
@terrynuriman Patut kena tindakan dah ni. Child abuse. Tak kira la guna alasan apa pun. Taknak la benda macam ni jadi satu norm dlm masyarakat. Nanti "maaf la abah terpaksa bunuh , demi agama"(Honor killing macam yg bnyak berlaku di pakistan, Afghanistan, etc.) pui.
๐ŸŽƒ Hajjah Terry ๐ŸŽƒ | BPD | ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ฐโœŠ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ช @terrynuriman
@ayuz_yuz I JUST SAID THAT a few second before you said that!!!! omg! Great mind thinks alike.. ye, bila Aliff Syukri said about honor.. teringat kes-kes honor killing dekat luar negara.. syukur la dekat Malaysia tak sampai macam tu lagi.. tapi kalau benda ni normalized? :()
ZuyA @ayuz_yuz
@terrynuriman Scary shit. Tapi kalau dah benda macam ni org boleh terima, tak mustahil masyarakat kita boleh menuju ke arah tu. Mintak simpang.
๐ŸŽƒ Hajjah Terry ๐ŸŽƒ | BPD | ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ฐโœŠ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ช @terrynuriman
How childhood trauma affects health across a lifetime | Nadine Burke Harris Parental abusive is part of the trauma she's talking about, this is important in this kind of issue tbh. youtube.com/watch?v=95ovIJโ€ฆ
Expand pic
ใƒ†ใƒ‡ใ‚ฃใƒ™ใ‚ขโ€//โ™ฅ โ™ก @moonlightdxst
@radioset3 @terrynuriman @_natashaanuar padanlah budak2 skang macam2. sbb didik anak mcm ni. tak fikir psychology, emotions and mindset anak2. didik guna kekerasan instead of pakai ilmu ๐Ÿคท๐Ÿปโ€โ™€๏ธ
๐ŸŽƒ Hajjah Terry ๐ŸŽƒ | BPD | ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ฐโœŠ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ช @terrynuriman
@Potatosmileytv @moonlightdxst @radioset3 @_natashaanuar *why* can't we treat our children better? *why* do we need to let tradition and *the usual* treatment goes on as it is? Kalau negara jepun, europe boleh didik anak2 diorang, and treat them well, why can't we?
ใƒ†ใƒ‡ใ‚ฃใƒ™ใ‚ขโ€//โ™ฅ โ™ก @moonlightdxst
@terrynuriman @Potatosmileytv @radioset3 @_natashaanuar melayu suka letak diri on a pedestal without thinking anak tu pun manusia jugak. one day dia akan ada pendirian sendiri, develop pemikiran sendiri. akan jadi a person of their own. didik anak biar sampai reti fikir baik buruk. bukan sebat2 macam lembu tak faham bahasa.
Load Remaining (21)

Comment

No comments yet. Write yours!

Login and hide ads.