Islam dan Pendidikan Seks Yang Memuat Sexual Act Yang Baik, Pantas dan Tidak Pantas, Thread by @afiqmnoor

Kesempurnaan Islam turut mengatur hubungan reproduksi manusia yang paling vital
reproduksi seks dalam Islam THREAD educational sex pendidikan seks fiqh Islam Thread Asik
0
🌷🌹🌸 @n_azzurajafri
To those yang tak faham tentang sex education. This thread is good. Tentang pekerja seks, perlu kita fahami tak semua org ditakdirkan hidup elok mcm kita. Ada yg dipaksa, dieksploitasi, diculik utk jd objek pemuas nafsu. Jd, bg mereka, sex education tu sgt pnting. twitter.com/afiqmnoor/stat…
AfiqMNoor @afiqmnoor
Islam dan pendidikan seks bukanlah sesuatu yang asing. Tidak cukup sekadar menerangkan suami itu adalah pakaian istri dan istri adalah pakaian suami. Dalam kitab-kitab kuning perihal hubungan seks dinyatakan secara terang-terang tanpa berselindung
AfiqMNoor @afiqmnoor
Misalnya Al Ghazali di dalam Ihya Ulumuddin & Al Shawkani dalam Nailul Authar menyebutkan tentang praktis ‘azl (memancutkan air mani) di luar rahim utk menjarakkan kehamilan. Dalam bahasa modern ia disebut birth control ini xlain utk kesihatan reproduksi perempuan
AfiqMNoor @afiqmnoor
Di dalam teks-teks lain di sebut juga tentang sexual act yang di amalkan pada ketika itu seperti Al Mufakhafah (memasukkan penis di celah lipatan paha) Al Tabthin (memasukkan penis di antara dua lipatan perut) Istimna’ (onani) Shihaq (rubbing the vagina)....
AfiqMNoor @afiqmnoor
Ithyanul bahaim (melalukan seks dgn binatang), melakukan seks dgn mayyit & melakukan seks dgn jin. Apakah tujuan para ulama’ silam menyenaraikan perlakuan seks ini? Adakah utk menggalakan org ramai mempraktiskannya? Sudah tentu TIDAK
AfiqMNoor @afiqmnoor
Pendidikan seks bertujuan utk mengajar org muda tentang praktis seks yang baik dan mendedahkan praktis seks yang tidak baik utk dijauhi. Sudah tentu bertukar2 pasangan dan seks rambang sebelum perkahwinan adalah sesuatu yang di larang di dalam Islam dan perlu dijauhi
AfiqMNoor @afiqmnoor
Tapi dalam dunia yang semakin mencabar ini segala kemungkinan boleh berlaku. Anak muda itu mungkin di paksa, atau kebarangkalian lainnya - di cabul, gangguan seks secara verbal. Justeru pendidikan seks sekiranya di ajar di sekolah2 memberikan asas kepada anak2 ini utk
AfiqMNoor @afiqmnoor
Membuat pilihan dan precautionary measures sekiranya kejadian yang tidak diingini berlaku.
AfiqMNoor @afiqmnoor
Ramai juga di antara kita yang tersepit &tidak ada pilihan (yes some of us have no option) contohnya pekerja seks. Ada di antara mereka yang di jual, diculik /terpaksa utk melangsungkan hidup (if you have problem with this please ask me). Maka pendidikan seks penting utk mereka
AfiqMNoor @afiqmnoor
Melakukan seks selamat adalah sesuatu yang fardhu utk Muslim (sudah tentu selepas berkahwin) maka ilmu utk mempersiapkan diri tentang praktis seks yang selamat dan betul juga wajib di pelajari
AfiqMNoor @afiqmnoor
Kita lihat realitinya ramai pasangan Muslim yang sudah berkahwin masih tidak mengetahui ttg praktis seks yang selamat ini. Sbb tu masih ada marital rape terutamanya pasangan Muslim kerana mereka percaya lelaki/suami berhak melakukan apa shj semaunya
AfiqMNoor @afiqmnoor
Hubungan seks hanya komunikasi satu hala - iaitu utk kepuasan suami. Isteri hanya mengikut kerana di ancam dengan laknat dan azab. Persepsi2 seperti ini yang harus di buang dan inilah antara pentingnya pendidikan seks
PanglimaNayan @NayanPanglima
@afiqmnoor @AdillaAzam Pendidikan akhlak, hukum fiqah, tauhu adalah lebih penting dlm sendiri masyarakat bukan setakat utk sex sahaja
ᮏᮥᮔ᮪ᮏᮥᮔ᮪ ᮙᮥᮜᮤᮃ ᮠᮤᮙᮝᮔ᮪ @kaoshitam
@afiqmnoor @ilmu_seks nama kitabnya tuh apa sih lupa, kukulujen(nama yang disebut sama guru ngaji dulu)?? aduh lupa ~_~
Hai! @PakAteh
@NayanPanglima @afiqmnoor @AdillaAzam Tiada siapa di sini yang mengatakan ilmu fiqih, akhlak, tauhid dan lainnya dalam Islam tidak penting.
fir @grorilaz
@afiqmnoor kalau di jhr mmg di ajar pada sekolah agama belah petang...dlm masalah munakahat
AfiqMNoor @afiqmnoor
Mungkin bagus juga utk di tambah. Di dalam Al Quran bukan cuma ada ayat wa la taqrabuz zina. Antara pesan penting Al Quran juga adalah wa ‘asyiruhunna bil ma’ruf - dan berhubunglah dgn pasanganmu dgn cara yg paling baik & manusiawi.
PanglimaNayan @NayanPanglima
@PakAteh @afiqmnoor @AdillaAzam Kalau dah tahu penting, utamakan perkara yg mcm ni didahulu kan bukannya sex

Pendidikan seks yang mungkin salah, menyebabkan pelecehan terjadi di lingkungan kegiatan kampus UGM

URL GEOTIMES Obrolan Warung, #KitaAgni, dan Pendidikan Seks di Indonesia | GEOTIMES Salah satu bentuk interaksi yang cukup merekatkan relasi pertemanan saya dengan orang-orang di perkuliahan tentu saja adalah ‘obrolan warung’, yang dinamai demikian karena obrolan-obrolan tersebut memang kerap terjadi di antara piring-piring magelangan da
GEOTIMES @the_geotimes
Dalam kasus kekerasan seksual, jarang ada yang mau bicara jujur. Apakah bisa tema berat ini dibahas sebagai Obrolan Warung tanpa harus bersikap merendahkan? #KitaAgni, dan Pendidikan Seks di Indonesia - geotimes.co.id/?p=535535

Comment

No comments yet. Write yours!

Login and hide ads.
Login and hide ads.