Kisah Pegawai Bank Jadi Kaya Raya Dgn Mencuri Satu Sen Per Nasabah Ditransfer ke Rekening Pribadi, Thread by @worknco

Cuma satu sen, tapi coba dikalikan dengan berapa nasabah? Mobilnya super mewah
pencurian bank transaksi ekonomi Bank Thread Asik pencurian THREAD
3380 View 0 comments
6
Login and hide ads.
Work&Co® #ResumeMurah @worknco
Ini thread mengenai kisah seorang pegawai bank yang jadi kaya raya dengan mencuri duit satu sen saja. Hebatkan satu sen boleh jadi juta juta? pic.twitter.com/TktiV6ehAq
 Expand pic
Work&Co® #ResumeMurah @worknco
Ini satu kisah benar yang terjadi pada tahun 1990an. Seorang lelaki bernama Aman Shah Ahmad, 24 tahun, bekerja sebab pegawai bank di Hock Hua Bank, KL pada waktu itu. Awalnya, dia seorang pekerja biasa saja. Semuanya mula berubah bila pihak bank hantar dia pergi kursus komputer.
Work&Co® #ResumeMurah @worknco
Dari kursus inilah dia belajar selok-belok banking menggunakan komputer. Then, dia dilantik sebagai Ketua Jabatan Pemprosesan Sistem Pemindahan Elektronik Untuk Dana Dan Sekuriti (SPEED) di bank dia bekerja.
Work&Co® #ResumeMurah @worknco
Sejak dari tu, dia melakukan transaksi palsu dengan memindahkan satu sen dari setiap akaun customer ke akaun dia sendiri. Mesti korang terfikir kenapa satu sen je? Macam mana nak kaya kan? 😂
Work&Co® #ResumeMurah @worknco
Satu sen mungkin nampak kecik je tapi cuba korang imagine kalau dia ambik satu sen dari beribu akaun. Dah tu, buat pulak setiap hari selama beberapa tahun. Dia berjaya songlap RM4.01 juta tau! Banyakkan? Yang ni lah orang kata “sikit sikit, lama lama jadi bukit” 😬
Work&Co® #ResumeMurah @worknco
Dia kemudiannya berhenti bekerja di Hock Hua Bank tu & buka syarikat sendiri iaitu Agensi Pengiklanan Bistro di KL jugak. Dahlah berhenti kerja, dia jugak beli 6 kereta import. Tak ke pelik pegawai bank yang gaji RM1800 mampu pakai 6 kereta mewah? 😂
Work&Co® #ResumeMurah @worknco
Inilah senarai kereta yang dia beli: 1. Lamborghini Countach 2. Mercedez Benz 300SL 3. Mercedez Benz 300E 4. Porsche 928 S4 5. Porsche Carrera 6. BMW 329i Powerkan? Kita yang fresh grad pun mampu pakai Myvi je sekarang ni 😂
Work&Co® #ResumeMurah @worknco
Punyalah berani dia ni siap tayang kereta kereta dia dekat Plaza Bukit Bintang and siap masuk program bual bicara dekat TV3. Siap share pasal minat dia pasal kereta mewah.
Work&Co® #ResumeMurah @worknco
Tapi, sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua. Bekas majikan dia yang tengok rancangan tu terkejut sebab pekerja dia yang gaji RM1800 mampu beli kereta macam tu. Then, dia suruh jabatan audit untuk buat audit semua transaksi atas nama Aman Shah ni.
Work&Co® #ResumeMurah @worknco
Akhirnya, memang terbukti yang Aman Shah ni bersalah and dia ditangkap di kondo mewahnya di Bangsar. Punyalah hebat mamat ni sebab waktu tu takde siapa yang terfikir trick satu sen ni boleh buat jadi jutawan 👍🏻
Work&Co® #ResumeMurah @worknco
Tapi itu mungkin berkesan waktu tu saja. Sekarang ni sistem perbankan kita pun dah maju selari dengan peredaran zaman. End of thread.
Login and hide ads.