2
Friendzone Material @silly_boney
Tips travel backpacking utk students. Cara org tak berduit travel. Ini adalah thread. 1. Brkwn dgn foreigners/mix 2. Travel buddy tak cerewet 3. Freelance 4. Develop rutin yg tak gne duit 5. Travel buddy yg function 6. Dptkn sponsors
Friendzone Material @silly_boney
1. Kwn dgn foreigner/mix Bg aku, benda ni rezeki. Sbb turns out, kawan aku ada yg mix. Mix Indo, S'pore, Thai. Thus, kita dapat tumpang rumah family belah sana. Jimat belanja accom. Dan yg haritu aku pegi Thai dan Indonesia, transport pun disponsor sepenuhnya oleh family mereka.
Friendzone Material @silly_boney
Aku slalu join group Skype. Aku ada kwn dri Portugal, Brazil, Vietnam, Bangladesh, Indonesia & Jepun. Tgh tnggu duit je utk visit dorg dkt negara masing2. Aku sndiri prnah smbut kwn Vietnam dtg Malaysia, Mark Tuyen. Dia ajk ke negara dia pulak! Yg lagi sorg tu John dari Brazil. pic.twitter.com/0ckUAo3g8E
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Friendzone Material @silly_boney
2. Travel buddy tak cerewet This is so important! Kita kena berhati-hati utk pilih travel buddy. Kita perlukan org yg able to adapt. Kriteria: Rela tidur di airport @ tmpt public Rela tidur hotel bajet Rela jalan kaki jauh Hebat dlm tahan lapar -bila keadaan memerlukan.
Friendzone Material @silly_boney
3. Freelance Beberapa bulan sebelum travel, kita kenalah cari duit kan. Meh aku listkan cara aku cari duit belanja. 1. Snapask jadi online tutor 2. Buatkan assignment/tuto org kt uni 3. Jual tshirt online 4. Commission from marketing (business ayah) 5. Ambil upah buat design pic.twitter.com/jTsJoHrR7o
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Friendzone Material @silly_boney
4. Develop rutin yg tak guna duit No more/Reduce : 1. Lepak mall, ice-skating, tgk wayang, pegi theme park 2. Cafe hipster. Lets mamak 3. Game online yg topup duit 4. Dating/Couple 5. Upgrade gadget Aku tak pernah beli Starbucks. Setahun 1/2 kali tgk wyg. Single. Suka nature.
Friendzone Material @silly_boney
5. Travel buddy yg function Kita perlukan team yg terbaik. Pilih buddy yg able utk deliver tugas. Tugas-tugas: 1. Urus itinerary 2. Navigate maps 3. Photographer 4. Tukang beli tiket 5. Tukang survey harga 6. Mastermind Aku personally takkan ajak org yg pemalas anjing.
Friendzone Material @silly_boney
6. Dapatkn sponsors Kt luar tu byk je organisasi yg nk bg sponsor, tp kita yg kne rajin cari & minta. Aku dh experience 2 jenis travel yg dpt sponsor : 1. w Univ - oleh syarikat swasta 2. w geng - oleh member What if sponsor yg ditawarkan brnilai kecik je? Takpe! Asalkn ada.
Friendzone Material @silly_boney
Keenam-enam tips ni kalau dibuat, in shaa Allah akan buka peluang utk uguys travel. Start now! Semuanya possible. Boleh follow saya di Instagram @amrl.akram Sebab saya selalu share-share tips & journey di story IG dan feed.
Friendzone Material @silly_boney
Aku beli wallet dari bro Azwin kt Bandung . Semua design mmg minimal & sgt smooth 🕺😍 Harga mmg murah guys! Boleh follow Instagram - @wallts_ utk tgk feed wallet & aksesori lain. pic.twitter.com/SFkFcc3NcV
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Expand pic

Comment

No comments yet. Write yours!

Login and hide ads.