0

12 anak pemain bola beserta pelatihnya terjebak di Gua Tham Luang di Thailand, kronologi sederhana yang dirangkum dalam sbeuah thread

topi merah @obby_h
Awal kisah. Pada 23june 2018 nih tim sepakbola SSB di daerah dekat Pattaya ngadain latihan fisik beranggotakan 12 orang dan 1 pelatih. Setelah bersepeda sepanjang pagi siang nya mereka ke gua luam untuk melatih kekuatan pernafasan. Yah dgn cara masuk gua dengan kekuatan seadanya
topi merah @obby_h
Dengan semangat mereka masuk gua yg tanpa sadar di hari itu datang hujan yg cukup lebat. Hujan itu membuat gua menjadi banjir. Mereka panik,mereka berusaha balik tapi sayang mereka terhadang banjir. Dan klo mereka tempuh bisa berbahaya.
topi merah @obby_h
Seharian hilang ortu si anak pada nyariin kemana nih bocah nakal pada hilang. Di cari-cari akhirnya sampe ke goa luam nemuin sepeda dll. Tapi orang nya ga ada. Trus ortu lapor pihak berwenang. Di urus deh. Kesimpulan mereka kejebak di goa.
IG : Dewahoya @dewahoya
Kronologis Anak-anak Terjebak di Gua, Thailand. pic.twitter.com/nkc7a0pwpF
Expand pic
IG : Dewahoya @dewahoya
Diundang FIFA untuk nonton World Cup. Kabar terbaru 6 anak berhasil di evakuasi. pic.twitter.com/y1Q3epbGyG
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Expand pic
IG : Dewahoya @dewahoya
Semoga berjalan lancar ya #ThaiCaveRescue πŸ™πŸ» pic.twitter.com/6qxdLgtIyl
Expand pic
Expand pic
IG : Dewahoya @dewahoya
R.I.P. Saman Gunan Angkatan Laut Thailand Seal yang mati setelah memastikan anak-anak yang terjebak di gua memiliki cukup oksigen #ThaiCaveRescue pic.twitter.com/z0ZfwdamY7
Expand pic
sumantri suwarno @mantriss
#ThaiCaveRescue Undangan dari FIFA untuk 12 pesrpak bola muda dan pelatihnya. Sebagai penggemar bola -- langkah FIFA ini membanggakan. pic.twitter.com/QCVuV2m170
Expand pic

ke-12 anak-anak tersebut dan pelatihnya

Bee🐝🌻Green @MsBJGreen
WILD BOARS Soccer⚽️ #ThaiCaveRescue Peerapat Sompeangjai Ponchai Khamluang Pipat Bhodi Prajak Sutham Ardoon Sam-aon Akarat Wongsukchan Natthawut Takumsong Panumas Saeng-Dee Duangphet Promthep Somjai Jaiwong Mongkol Boonpiam Chanin Viboonrungruang Akkapol Chanthawong, Coach
. @FetchingFeline
@MsBJGreen @el_mcconnel πŸ™πŸ™πŸ™πŸ™πŸ™πŸ™πŸ™πŸ™πŸ™πŸ™πŸ™πŸ™πŸ™β™₯️
Beka Ulung Hapsara @Bekahapsara
Peristiwa kemanusiaan haruslah tetap jadi peristiwa kemanusiaan, jangan diubah jadi peristiwa politik, supaya solidaritas sosial dan kemanusiaan tetap terjaga twitter.com/mantriss/statu…
Azrin @AzrinFazniAzmi
Semua reporter local dan international kena halau dari tapak menyelamat since Thai Gov taknak ada apa2 gambar keluar dari kawasan tu.
Azrin @AzrinFazniAzmi
Budak2 tu ditanya apa yg mereka nak cakap dekat orang luar sana - jangan risau kami semua selamat - kami mahu keluar dgn cepat dan makan apa saja yg kami mahu - kami mahu pulang ke rumah secepat mungkin - dah lama tak pergi sekolah, cikgu! Jangan bagi kami banyak sangat homework!
Azrin @AzrinFazniAzmi
10 biji ambulans dah ready dekat kawasan menyelamat dan para mangsa akan diberi cermin mata dan topeng untuk dari terkena cahaya matahari yg teruk. pic.twitter.com/WUCmYKvGrz
Expand pic
Azrin @AzrinFazniAzmi
Seramai 18 orang cave diver - 13 international diver dan 5 Thailand terlibat dalam misi ni. Dan bukannya semua akan dapat diselamatkan hari ni, semuanya bergantung pd cuaca dan keupayaan mangsa
Azrin @AzrinFazniAzmi
Macam ni la budak2 tu akan keluar dari gua tu. cave diver akan usung dua tank oksigen - satu utk diver satu lg utk mangsa. Dan depa akan follow static ropes utk sampai ke permukaan, sambil ada checkpoint dlm tu kalau mereka perlukan apa2 bantuan pic.twitter.com/TNwMUbiWjb
Expand pic
Expand pic
Azrin @AzrinFazniAzmi
Dr.Harris, seorang cave dive expert dan juga seorang doktor, dia akan mainkan peranan utama dalam usaha menyelamatkan mangsa. Dia akan check tahap kesihatan mangsa sebelum bagi green light utk diving. smh.com.au/world/asia/the…
Azrin @AzrinFazniAzmi
Helikopter dah standby kalau mangsa perlukan rawatan hospital, hospital terdekat adalah sejauh 100km. pic.twitter.com/1IS03iW5nV
Expand pic
Azrin @AzrinFazniAzmi
Unofficial update dari Thai journalist! Dua orang mangsa telah berjaya sampai ke permukaan. Tengah tunggu official update dari Thai Gov.
Azrin @AzrinFazniAzmi
πŸ™πŸ½πŸ™πŸ½πŸ™πŸ½ pic.twitter.com/rBUoLjLhOb
Expand pic
Azrin @AzrinFazniAzmi
Latest: 6 orang telah selamat. Operasi dihentikan sementara sbb nak resupply oxygen tank. The rest still at the same spot. #ThaiCaveRescue
Azrin @AzrinFazniAzmi
Btw budak2 ni telah dijemput oleh Presiden FIFA sendiri untuk ke Moscow tonton perlawanan akhir Piala Dunia 2018. pic.twitter.com/COW1VFwaM0
Expand pic
Load Remaining (18)

Comment

No comments yet. Write yours!

Login and hide ads.