0
Kael @KaelSansSouci
Etika ini dianggap satu norma di Perancis, tempat aku menuntut ilmu untuk 5 tahun. Even after dah balik ke Malaysia, aku masih mengamalkannya. Kadang2 ada yang masuk menonong je, ada yang senyum pada aku, ada yang cakap terima kasih, ada juga yang pandang aku pelik๐Ÿ˜‚
Kael @KaelSansSouci
"Etika Menahan Pintu" utk orang belakang adalah antara etika paling mudah diterapkan di Malaysia. Jom kita amalkan etika mudah ini! Why not, tiap kali kita tolak pintu, kita toleh sedikit & tahan pintu jika ada org di blkg kita? Dan org belakang, jgn lupa ucap terima kasih ya๐Ÿ˜‰ pic.twitter.com/MW1qhDagqS
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Kael @KaelSansSouci
Etika ini adalah salah satu daripada banyak etika yang aku pelajari dari budaya & kehidupan di Perancis/Eropah. Antaranya juga adalah mengemas makanan sendiri selepas makan dan mengucapkan selamat pagi kepada pemandu bas dan tuan kedai. "Door-Holding Etiquette" adalah yang aku...
Kael @KaelSansSouci
... rasa paling mudah untuk dijadikan norma masyarakat kita. Tapi, setiap etika ada juga caranya supaya tidak dianggap terlalu kekok. Ok gambar kedua tu just for fun untuk sesiapa yg pernah menonton Game of Thrones๐Ÿ˜‚ pic.twitter.com/LR4Ap3suX7
Expand pic
Expand pic
Kael @KaelSansSouci
Dan bila dah tahan pintu, just add a cherry on top of the cake, dengan senyuman. Who knows you might light up someone's day?๐Ÿ˜Š Kpd orang belakang, tak salah pun senyum balik dan/atau ucap terima kasih. RT kalau korang rasa kita patut amalkan etika ni. Budi bahasa budaya kita๐Ÿ˜Ž
Kael @KaelSansSouci
@AzianaTeh Wany Hasrita fan detected๐Ÿ˜ My pleasure!๐Ÿ˜Š
AO @afifahosman
@KaelSansSouci Buat etika jgn basahkan toilet n dont forget to flush please haha
Kael @KaelSansSouci
@afifahosman Haha tunggu aku byk followers aku buat senarai etika lengkap๐Ÿ˜‰
momy kities @izaizz86
@KaelSansSouci @zarlyafiqah I selalu buat mcm ni tp bkn brharap pun say TQ tu.. tp diorg blah & pandang mcm kita ni kerja penjaga pintu hagaknye ๐Ÿ™ˆ
Kael @KaelSansSouci
@izaizz86 @zarlyafiqah It's okay. Ada la juga (walaupun tak banyak) yang masih ucap terima kasih dan senyum. Tapi tu la masih ramai yang jalan tak endah pun
Nฮ”SH @nshrqkamal
@KaelSansSouci Nowadays pun malaysian ramai dah buat mcmni, tp yg org blkg ckp terima kasih tu mcm susah sket nak dapat. Lg2 yg sibuk main phone masa jalan. Org da tahan pintu utk dia, dia lgsg x pndg. Senyum pun tak
Kael @KaelSansSouci
@HeyNashy Agreed. Malaysians should be more expressive in appreciating others for even their littlest act of kindness. A smile would just be enough to me
RNA @fyqarahman
@KaelSansSouci Ada stranger laki pernah buat macam ni kat i and i was so shy that i can't even look at that person hahahahaha ๐Ÿ˜‚ Tapi dalam hati cakap "thank you". Is this consider as jalan menonong je? Haha
Kael @KaelSansSouci
@AGcoconut Yup. Memang banyak negara yanga amalkan etika ni. Saya cuma cerita psal pengalaman dari Eropah sahaja.
๐ŸŒธ ์นด์ด๋ผ ๐ŸŒธ @khairaaannissa
@KaelSansSouci nak makan angin naik escalator, stay sebelah kiri..๐Ÿ˜‚ I'm really looking forward to better Malaysians.. ๐Ÿ’ช
Kael @KaelSansSouci
@khairaaannissa Yes! Another etiquette that needs to be listed. Saya akan senaraikan semua etika yg mudah untuk diamalkan dalam thread lain nanti
Kael @KaelSansSouci
It's interesting to read peoples' reactions. I'm glad that many Msians have practiced this etiquette & some have grown accustomed to it. What I can conclude from most replies, is that Msians need to be more expressive in appreciating others, even the littlest act of kindness. pic.twitter.com/PYrdsH7klm
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Kael @KaelSansSouci
Dan dari ratusan replies ada juga yang tersilap baca Etika Menahan Rindu instead of Etika Menahan Pintu๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ pic.twitter.com/PesoDkf1vt
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Expand pic

Comment

Login and hide ads.