1
TweetSains! 👩‍🔬 @tweetsains
Gais, someone requested pasal snakes. Im not a big fan of snakes (penakot), but these are some info to share ya. Boleh tanya @ZoologiMY kalau nak tahu lebih lanjut pic.twitter.com/ORVXRwANTb
Expand pic
Expand pic
- @Shhrulikmal
@tweetsains @ZoologiMY Tapi hati2 dengan black mamba. Kepala oval shape. Luckily not found in malaysia.
Khairul Zhafran @ZhafranSUG
@Shhrulikmal @tweetsains @ZoologiMY Tapi malaysia ada cobra yang sedara kepada black mamba. Kepala bujur jugak
fazrul.isaac.zainal @fhazdotcom
@tweetsains @imnadiahjacobs @ZoologiMY Ular tedung seluar yang paling bahaya.. kepala bujur.takdak taring.
aq nak kawen, qo nak kawen, jom kawen? @milktheaaaa
@NasSuha_ Banyak banyak info anal plate jugak kau nak petik kan? Dulu ada ular dalam longkang kat rumah, takde la besar, aku geram aku pegi pijak kepala dia 😶 Aku jahat ke?
Nas @NasSuha_
Ular ni kalau aku terjumpa takda masa dah nak tilik bentuk kepala ke anal plate ke MAMPUSLAH ULAR LIDI PUN AKU LARI JE twitter.com/tweetsains/sta…
Nas @NasSuha_
@razzystark Haha ular kot apa benda lagi kau nak tilik setan, lainlah doktor haiwan/zoologist/scientists yelah kot diorang tenang je
Ajis @alazizjunid
@tweetsains @ZoologiMY Additional info Red Touch Yellow, Kills a Fellow. (Venomous) Red Touch Black, Friend of Jack. (Harmless) pic.twitter.com/pS08rRlBWR
Expand pic
Saya Seorang Baker @shafiqzulhilmi2
@NasSuha_ Bro. You do realize this info is critical for the paramedic/e.r staff right?
Nas @NasSuha_
Tahu je info ni berguna utk certain profession tapi tenang lah, serius sangat apa hal 😮
$ݢولد ديݢر$ @NNadiahHuda
@tweetsains @ZoologiMY Tak silap yg poisonous snake tu dia punya hujung ekor vibrate kan ? Dulu suka tengok Nat Geo mostly desert region byk venomous snake
Izereen Mukri @IzereenM
@tweetsains @ZoologiMY Sorry this is misleading. Not all venomous snakes have triangular head, such as the king cobra (mind you, its highly venomous). This chart is made for North Americans wildlife, doesnt apply here in the tropics.
pupa @adyremy
@tweetsains @ZoologiMY Banyak member2 yg aku kenal ni ada ciri ciri persamaan dgn ular ni. Lidah bercabang contohnya
Elmiyyin @elmyyn
@fhazdotcom @afiqolah 😂😂😂 ni kena patuk ni bengkak 9 bulan ke?
fazrul.isaac.zainal @fhazdotcom
@ilmiyyin_ @afiqolah Alergi dia bleh bawak muntah2. Orang panggil morning sickness 🤣🤣🤣
Gurr-gussy @RazSalleh
@Shhrulikmal @ZhafranSUG @tweetsains @ZoologiMY True, tetapi ada beberapa snakes yg not Cobra yg boleh 'Hood' - sp Pseudoxenodon macrops (not danngerous), so it doesnt always mean Hood = Cobra = Dangerous. Tapi, jika ternampak ular ada Hood ni, slowly back away and exit left. Hehe
Gurr-gussy @RazSalleh
@alazizjunid @tweetsains @ZoologiMY Agree. Cuma, coral snake Malaysia and Asian kebanyakan do not have these red/black/yellow banding, so masih bahaya untuk freehandle if tak certain.
Gurr-gussy @RazSalleh
@NNadiahHuda @tweetsains @ZoologiMY Mostly true. Especially Rattlesnakes of the Crotalinae (Ular Kapak, bahasa pasarnya) family. Tetapi ada ular yg amal this behavior walau tiada Ratttle tu. In Malaysia, our own Calloselasma rodostoma (ground viper), exhibits this tail shaking behavior walau x rattle.
Load Remaining (11)

Comment

No comments yet. Write yours!

Login and hide ads.
Login and hide ads.