15/07/2017 09:33:10 WIB

Reaksi Gemas Netizen Soal Pemerintah Ancam Tutup Semua Medsos & Pemblokiran Telegram

Telegram dikaitkan dengan penggunaan medsos sebagai sarana teror dan hal negatif
aplikasi pemblokiran Telegram sosialmedia telegram
SelowSantai 3110 View 1 comments
Add to Favorite
0
Login and hide ads.
  • Kompas.com @kompascom 14/07/2017 16:50:04 WIB
    Layanan Chat Telegram Diblokir di Indonesia kom.ps/AFxs0K
  • Kementerian Komunikasi dan Informatika ( Kemenkominfo) memerintahkan pemblokiran aplikasi Telegram di Indonesia. Rencananya pemblokiran baru akan diumumkan pada Senin (17/7/2017) mendatang.
    “Ya (ada perintah untuk blokir), saya lagi siapin catatan-catatannya ya mas. Semoga Senin Pak Dirjen Aptika (Semuel Abrijani Pangerapan) bisa kasih penjelasan luas,” ujar juru bicara Kemenkomifo, Noor Iza saat dihubungi KompasTekno melalui pesan singkat, Jumat (14/7/2017).
    Noor tidak mengungkap lebih jauh mengenai alasan pemerintah memblokir aplikasi pesan instan Telegram. Namun salah satu hal yang diduga menjadi alasannya adalah karena Telegram banyak digunakan oleh teroris untuk berkomunikasi.
    Meski disebut baru mengumumkan masalah pemblokiran ini Senin mendatang, aplikasi web Telegram sekarang sudah tidak bisa diakses melalui koneksi internet sejumlah operator.
    Pantauan KompasTekno, pemblokiran saat ini sudah dilakukan oleh operator XL Axiata dan Telkom. Indikatornya adalah saat pengguna mencoba mengakses alamat web.telegram.org, maka akan langsung dibawa ke halaman berisi keterangan pemblokiran.

  • bagus salam @bagusxfantasy 14/07/2017 17:12:54 WIB
    @kompascom telegram banyak digunakan buat bot jual pulsa. Sangat merugikan dev dan penjual pulsa jika diblokir. Dasar menkom ndeso
  • Prepaid Courtesan @jauntyallegory 14/07/2017 17:13:24 WIB
    @tomohartono @kompascom Teroris menggunakan message Tinder untuk berkomunikasi karena itu Tinder harus diblokir
  • Ihya ulumudin @Ihya_u 14/07/2017 17:38:43 WIB
    @kompascom Gila lu dro!! matiin tikus gudang beras dibakar... teroris itu klo mau komunikasi banyak cara pak. tanya tuh Ali Imron .
  • Pavel Durov, CEO Telegraph mempunyai analisa tersendiri mengapa aplikasi tersebut diblokir di beberapa negara...

  • Pavel Durov @durov 19/04/2017 21:17:30 WIB
    Why Telegram is partially or fully blocked in countries like China, Saudi Arabia or Iran – while WhatsApp is not telegra.ph/Why-Telegram-V…
  • As you may have heard, we have recently launched encrypted voice calls for Telegram. They are super-easy to use and improve themselves over time using machine learning.

    Personally, I rarely make voice calls. When I lived in Russia, I developed the habit of never speaking over the phone, as every conversation was being recorded by corrupt law enforcement agencies. This habit stayed with me even after I left Russia a few years ago. I don't expect agencies in other countries to have more respect for privacy than their Russian counterparts: they're the same everywhere, some are just better at marketing.

    My phone habits may change now that I use secure calls via Telegram to communicate with my team and family members. Unfortunately, not everyone in the world will be able to enjoy the same.

    In countries like Saudi Arabia, Telegram traffic is throttled in order to discourage usage. In others, like China and Oman, it's blocked completely. In Iran, where Telegram has some 40 million active users, Telegram voice calls have been completely blocked by the country's internet providers and mobile operators following an order from the judiciary (more about this here).

    Telegram has historically had problems with regulators in some parts of the world because, unlike other services, we consistently defended our users' privacy and have never made any deals with governments. In three and a half years of existence to date, Telegram disclosed exactly zero bytes of users' data to any third-party.

    Services like WhatsApp, on the other hand, are not blocked in China, Saudi Arabia, Iran, or other countries with a history of censorship. This is the case because WhatsApp (and its parent company Facebook) are eager to trade user trust for an increased market share. Their claim that “WhatsApp and third parties can’t read or listen to your WhatsApp messages and calls” – is completely false. WhatsApp actually can read and listen in to your calls and messages, as they are able to invisibly change the encryption keys for 99.99% of their users (read more about this backdoor-disguised-as-a-feature here).

    Moreover, third parties like Google or Apple have direct access to most of WhatsApp's users' chat history. This is because WhatsApp tricked the majority of users into allowing third party not end-to-end encrypted backups. And the sharing doesn't stop with just these third parties. Apple and Google in turn have to deal with data requests from all the countries they have business in, and so the data flows. As for your metadata from WhatsApp, it is already being sold to advertisers by Facebook inc.

    By claiming that their service is secure, WhatsApp may be involved in the single largest case of consumer fraud in human history.

    By comparison, Telegram relies on end-to-end encryption assisted by a built-in encrypted and distributed cloud for messages and media. The relevant decryption keys are split into parts and are spread across different jurisdictions. This structure makes your cloud data a hundred times more protected and secure than when it is stored by Google, Facebook, or Apple.

    No wonder governments and regulators are unhappy with Telegram. Well, let them block us as much as they want. We won't change our principles or betray our users. I know it’s not great to have Telegram (or parts of it) restricted in your country. But sometimes it’s better to stop using a communication service entirely than to keep using it with misplaced trust in its security.

    It's why I avoided voice calls for years, in Russia and beyond. It's also why I'm coming back to them now, on Telegram.

  • Nukman Luthfie @nukman 15/07/2017 06:32:12 WIB
    Pendirinya sudah lama paham mengapa Telegram diblok di beberapa negara sedangkan WA tidak. Ini karena Telegram menjaga privasi penggunanya twitter.com/durov/status/8…
  • Nukman Luthfie @nukman 15/07/2017 06:36:19 WIB
    Penjagaan privasi inilah yang menjadikan Telegram sebagai media pesan yang paling aman utk menyebarkan konten teror dan negatif lainnya twitter.com/nukman/status/…
  • Nukman Luthfie @nukman 15/07/2017 06:39:52 WIB
    Blokir (tidak penuh) yang dilakukan @kemkominfo jelas berangkat dari sudut pandang ini. twitter.com/nukman/status/…
  • Nukman Luthfie @nukman 15/07/2017 06:50:57 WIB
    Blokir terbatas di web, tapi masih bisa diakses via aplikasi. Revisi UU-ITE pasal 40 ayat 2 memberi wewenang pemerintah memblokir twitter.com/_haye_/status/…
  • Nukman Luthfie @nukman 15/07/2017 07:37:25 WIB
    entah, kalau membaca siaran persnya sih ini masalah SOP yang tak dipenuhi Telegram kominfo.go.id/content/detail… twitter.com/_haye_/status/…
  • Nukman Luthfie @nukman 15/07/2017 07:54:59 WIB
    enkripsi itu agar tidak bisa disadap, tapi bukan berarti infonya tak bisa diminta pemerintah, nah Telegram lebih total menjaga privasi ini twitter.com/amialuthfia/st…
  • Nukman Luthfie @nukman 15/07/2017 09:00:46 WIB
    jika mengacu pada siaran pers @kemkominfo pemblokiran jelas karena SOP tata kelola, bukan soal enkripsi twitter.com/_haye_/status/…
  • Nukman Luthfie @nukman 15/07/2017 09:05:21 WIB
    maksudnya tak memenuhi SOP yang sesuai dengan kemanuan pemerintah, bukan SOP Telegram itu sendiri twitter.com/_haye_/status/…
  • KASAYANTO @Kasayanto 15/07/2017 06:39:53 WIB
    @nukman Memangnya kelompok teror itu gak paham bypass proxy atau pake IP negara lain?
  • Pakar Slide @DhonyFirmansyah 15/07/2017 06:39:42 WIB
    @nukman Justru disitu esensi sosial media, bisa interaksi, tapi tetap terprivasi.
  • Tolak Kotak Kosong @Qarn66 15/07/2017 07:21:06 WIB
    @nukman @bambangelf tapi kenapa saya masih bisa telegraman sama teman?-- apakah belum diblokir atau...?
  • Harya @haryaswanfood 15/07/2017 10:19:33 WIB
    @Qarn66 @nukman @bambangelf Yg di blokir yg utk PC mas. Kalo utk yg HP msh bs kok,,,
  • MamaMia @amialuthfia 15/07/2017 07:48:47 WIB
    @nukman Apakah berarti privacy di WA tidak cukup terjaga? Lalu apa arti encrypted itu dong? Masih bisa disadap juga?
Load Remaining (46)

Comment

All Categories

Category related to Public Policy

Login and hide ads.
Login and hide ads.