0
Food Malaysia @twt_food
this is a thread of me comparing between ayam goreng kepsi with ayam goreng mekdi. here we go ~ pic.twitter.com/yMOwcpVWVl
Expand pic
Food Malaysia @twt_food
so petang tadi (during off peak hours), out of curiosity atok beli kepsi + mekdi. nak compare dua2 ayam goreng kontroversi ni.
Food Malaysia @twt_food
experience wise, it took me 2 minit setengah (from entrance to exit) to buy ayam goreng kepsi. tapi kat mekdi, it took me almost 6 minutes.
Food Malaysia @twt_food
ini lah kelemahan (or kelebihan) mekdi sebab product range dorg sangat luas. plus, the new numbering system macam tak membantu.
Food Malaysia @twt_food
since dua2 premise ni dekat dengan rumah atok, so it's quite fair untuk bawak balik rumah and compare. so ayam pun still panas + tak soggy.
Food Malaysia @twt_food
compare harga regular set: kepsi - rm13.90 (termasuk harga plastik 20sen) mekdi - rm13.85 pic.twitter.com/kch7qMrrTD
Expand pic
Food Malaysia @twt_food
1st thing atok buat is to compare appearance. warna ayam mekdi memang striking. manakala ayam kepsi, macam tu la. :p pic.twitter.com/PpwQ20wcwS
Expand pic
Food Malaysia @twt_food
in terms of makanan ni, appearance memang main peranan penting. yang 'merasa' makanan dulu adalah mata, kendian baru lidah.
Food Malaysia @twt_food
to make this a fair comparison, atok guna teknik quantitative. baru la scientific sikit. xla asyik main rasa2 je. and i weighted these two.
Food Malaysia @twt_food
this is the findings: ayam kepsi - 201gram ayam mekdi - 276gram definitely ayam mekdi value for money. pic.twitter.com/FhzD2zsR3w
Expand pic
Food Malaysia @twt_food
ayam kepsi tu ringan sikit perhaps sebab satu tu drumstick. kecik. ugh ~
Food Malaysia @twt_food
sebab atok xpuas hati iklan mekdi kemain krup krap kemain, maka atok pun buat sound test untuk measure bunyi ayam kena kunyah.
Food Malaysia @twt_food
atok tanggalkan kulit ayam dan kunyah depan mic. this is the reading: ayam kepsi - max 57db ayam mekdi - max 55db pic.twitter.com/lxDA60ErJL
Expand pic
Food Malaysia @twt_food
so takde banyak beza pun kan kan kan? ternyata iklan mekdi memang berjaya marketing 'delicious' sound to our ears.
Food Malaysia @twt_food
this is what i found when i weighted both side dishes. sides kepsi berat. lgpun fries tu atok dh termakan sikit. :p pic.twitter.com/4wH6GCdsj7
Expand pic
Food Malaysia @twt_food
so apa lagi atok nak test? test membiarkan di dalam kotak bawah tudung saji for 3 hours. nak tengok crunchy lagi ke tak.
Food Malaysia @twt_food
surprisingly, ayam mekdi lepas 3jam masih lagi rangup walaupun dlm kotak. ayam kepsi dah mula tak rangup. ini sebenarnya ada kaitan dgn box.
Food Malaysia @twt_food
box mekdi ada 2 lubang disetiap sisi which amounted to 8 lubang. box kepsi ada 2 lubang je. thus pengudaraan tak bagus. tu yang tak crunchy.
Food Malaysia @twt_food
well, lepas measure semua, baru la atok makan. well, ini kira food tasting la. subjective ikut taste buds.
Food Malaysia @twt_food
ayam kepsi sedap je. tapi rasa dia mild je. xla pedas terasa macam ayam kepsi. plus, ayam kepsi mmg sesuai makan dgn cili sos dorg.
Food Malaysia @twt_food
tapi ayam mekdi boleh makan tanpa sos. pedas. crunchy. imo, too cruchy. breading tak rata. kurang sesuai utk budak2 + org tua xde gigi.
Food Malaysia @twt_food
bukan la atok bias, tapi kepsi bukan la old timer saje2 dalam bidang ayam goreng, tapi mekdi kena catch up. and they r catching up fast.
Food Malaysia @twt_food
before atok conclude, jom tgk in terms of balanced meal. atok rasa kepsi menang besar. ada protein, sayur, carbs, fiber. mekdi xde sayur.
Food Malaysia @twt_food
mind u, kentang memang considered as sayur, tapi once fried (fries) dah tak kira dah.
Food Malaysia @twt_food
so itu je lah. i'm not trying to influnce your buying, but trying to give u guys a fair comparison. so korang suka yang mana? fin.
Load Remaining (6)

Comment

No comments yet. Write yours!

Login and hide ads.
Login and hide ads.