Chirpstory will close the service later this year. At the end of September, you will not be able to post stories or comments.

Travel in Scandinavia in the 90s by @rambleandwander (Part 2/End)

Chirpified
0
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Okay, saya mulakan sekarang sambungan #bp1st dan #RaWTravelTips saya hari ini.

13/01/2016 15:00:59 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Jika berminat utk baca dari awal, boleh mula di sini: chirpstory.com/li/299924 Kisah bersambung drp tweet ini: twitter.com/backpackingMY/…

13/01/2016 15:01:59 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Spt yg saya ceritakan pada akhir tweet cerita semalam, saya berharap makcik missionary tersebut mendapat impression yg baik tentang Islam...

13/01/2016 15:03:42 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Maksudnya dia belajar sesuatu drp saya. Sebagaimana juga saya belajar drp dia, dan juga Vesa, mamat yg tak dapat ber-dating tu...

13/01/2016 15:05:36 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kerana itu pertama kali saya berbincang tentang mazhab Kristian Ortodoks. Sebelum itu, saya lebih terdedah dgn mazhab Protestant & Katolik

13/01/2016 15:06:54 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Bagi saya, lebih baik berbincang & memberi pendapat masing2 drp saling mengutuk yg tidak memberi apa2 manfaat pun kecuali menimbulkan benci

13/01/2016 15:08:45 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Melalui Vesa pula, saya belajar tentang program National Service di Finland, kerana Vesa waktu itu sedang menunggu waktu utk melapor diri.

13/01/2016 15:09:58 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Program mereka tidak seperti di Malaysia skrg ini (Waktu 90an belum ada PLKN di Malaysia). Ia betul2 program ketenteraan selama 2 tahun.

13/01/2016 15:11:31 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Sepanjang 2 thn beliau di dalam NS itu, kami sering berhubung melalui surat (kahkahkah) & beliau juga pernah melawat saya di KL & London.

13/01/2016 15:13:18 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Sewaktu di Helsinki juga, saya lihat ramai anak2 muda sudah menggunakan telefon bimbit. Siapa yg masih ingat telefon bimbit Nokia? Heh!

13/01/2016 15:15:29 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kalau di UK waktu itu, saya tak pernah nampak pelajar sekolah yg pakai, pelajar uni mungkin beberapa org. Selebihnya org2 yg bekerja shj.

13/01/2016 15:16:40 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Betapa jauh bezanya standard of living di antara Finland dan UK. Apatah lagi bila dibandingkan dgn Malaysia.

13/01/2016 15:17:50 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Dari Helsinki, saya naik feri ke Stockholm semula pada waktu mlm - masih nak jimatkan kos penginapan. Feri yg diguna tidak spt feri Langkawi

13/01/2016 15:19:39 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Ia lebih mirip kpd feri cruise. Ada pawagam, ada disko, restoran, dsb. Sebelum tidur di atas lantai (tak mampu beli kabin), ronda2 dulu...

13/01/2016 15:21:17 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Nak masuk pawagam, tak nak bayar tiket. Jadi ter-masuklah disko sekejap. Oops! Hahaha! Okay, bkn ter-, tapi mmg sengaja masuk disko.

13/01/2016 15:22:53 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Disko tu punyalah sesak dgn pasangan yg menari. Kita yg team #foreveralone ni mcm rusa masuk kampung nak dgr muzik kuat, kahkahkah!

13/01/2016 15:24:47 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Tgh duduk sorg2 kat tepi dinding, ada sorg budak lelaki blond datang duduk sebelah ajak berborak.

13/01/2016 15:26:47 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Dia tanya sorang je ke? Yup, alone. You? I'm with my brother but he's busy dancing with his girlfriend. Oh okay.

13/01/2016 15:28:38 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Cue music masuk... ♪ ♪ ♪ Two less lonely people in the world... ♪ ♪ ♪ Kahkahkah

13/01/2016 15:30:04 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Okay, lagu tu tokok tambah je tuh, haha! Kitorag borak2 dlm disko tu. Pasal study, dll. Kemudian dia cakap nak minta tolong...

13/01/2016 15:33:09 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Rupa2nya dia nak minta tolong saya belikan segelas beer sbb dia masih bawah umur. Alamak! Saya tak minum, walaupun tak kisah org lain minum

13/01/2016 15:35:46 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Tapi prinsip saya seboleh2nya, tidak mahu terlibat secara langsung dgn aktiviti2 minum ini, termasuklah tlg beli walaupun bkn duit sendiri

13/01/2016 15:37:39 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Walau bagaimanapun, saya akhirnya tewas. Termakan pujuk rayu sepertimana saya termakan pujuk rayu admin utk jadi kurator @backpackingMY ni.

13/01/2016 15:39:16 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Jadi saya tolong beli dgn berat hati. Mungkin sebab saya rasa masih nak berkawan dan tak nak duduk sorang2 atas feri tu. Team #foreveralone

13/01/2016 15:44:47 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

#RaWTravelTips Waktu travel boleh ada byk perkara yg mencabar kepercayaan/prinsip hidup kita. Mmg hak masing2 tapi buatlah pilihan yg betul

13/01/2016 15:45:22 WIB
Load Remaining (100)

Comment

No comments yet. Write yours!