Chirpstory will close the service later this year. At the end of September, you will not be able to post stories or comments.

Travelling in Scandinavia in the 90s (Part 1) by @rambleandwander

Chirpified
0
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Selamat petang, semua. Masa utk saya berkongsi #bp1st saya. Hangpa semua yg sedang sibuk kerja/exam/makan semua tu, carry on lah...

12/01/2016 14:05:41 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kisah ni kisah lama. Berlaku lebih kurang 20 thn yg lalu. Millenium yg lepas. Tapi ia masih segar diingatan seperti berlaku kelmarin. Hehe

12/01/2016 14:08:43 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kalau biasa nampak tweet "Only 80/90s kids would know/understand this", mungkin lebih kurang macam tu la nanti cerita ni. Oleh sebab itu...

12/01/2016 14:09:42 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Saya akan cuma bercerita tentang pengalaman, bukan tentang destinasi yg saya pergi waktu itu: Denmark, Sweden, Finland, Norway & Netherlands

12/01/2016 14:11:12 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kenapa? Kerana destinasi mungkin berubah. Mungkin lebih mudah bertanya kpd yg baru ke sana. Tapi pengalaman, masih boleh membantu. Harap2la

12/01/2016 14:12:31 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kenapa bercerita tentang #bp1st? Kerana ia ada impak dlm cara saya travel selepas itu & juga dgn cara saya melihat dunia. Mungkinlah kot...

12/01/2016 14:14:14 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kdg2 bila tgk soalan yg ditanya (& gaya soalan) tentang travel, samada di Twitter/FB, rasa pening juga. Tak kurang yg buat blood go upstairs

12/01/2016 14:17:04 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Tapi bila fikir2 balik... Hmm aku pun dulu mungkin macam ni jugak. So tak payah la nak eksyen sangat, kahkahkah!

12/01/2016 14:19:25 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Dlm bp1st ini boleh tgk di mana silap saya. Di mana boleh baiki. Di mana boleh ikut. Insya Allah saya akan selitkan #RaWtraveltips sesekali

12/01/2016 14:20:49 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Okay. Kejadian berlaku sewaktu saya baru fresh out of school. Saya sempat bersekolah di UK sebentar jadi perjalanan kembara saya dari London

12/01/2016 14:22:56 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Saya tak tahu kenapa saya tertarik utk ke negara2 Scandinavia waktu tu. Orang lain semua berminat ke Paris, Amsterdam dan mungkin Sepanyol.

12/01/2016 14:24:13 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Bila saya cakap saya nak pergi ke sana, semua macam pelik. Waktu tu mungkin Scandinavia belum lagi popular sbg destinasi pelancongan.

12/01/2016 14:25:25 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Bila saya ajak kawan2, semua tak berminat. Samada nak pergi tempat2 lain yg saya ckpkan tadi, ataupun balik ke Malaysia utk cuti musim panas

12/01/2016 14:26:35 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Maka saya pun frust menonggeng sekejap. Pengalaman saya travel dari London sblm itu hanya ke Paris & Amsterdam tapi beramai2 dgn kwn sekolah

12/01/2016 14:28:47 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Nak travel seorang2, tak berani. Fikir, "Gila ke apa?" Sebab negara2 Scandinavia menggunakan bahasa mereka sendiri. Bukan Bahasa Inggeris.

12/01/2016 14:30:22 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

(Eh background story kejap. Waktu tu internet tak digunakan meluas lagi. Laman web kebanyakannya laman web kerajaan ataupun universiti shj)

12/01/2016 14:31:42 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Nampak sgt tak tahu apa2 tentang Scandinavia tapi tetap gatal nak pergi. Keluar masuk travel agency, bkn nak booking, tapi nak baca brosur2

12/01/2016 14:33:51 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Nampak tak gigih tak gigihnya keluar masuk travel agency semata2 nak baca pasal Scandinavia? Tu belum buat keputusan nak pergi tu, haha!

12/01/2016 14:35:52 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Tu sbb kdg2 geleng kepala tgk soalan di Twitter/FB bila Google pun boleh membantu. Tapi saya pun mungkin sama kalau dulu ada Google kahkah

12/01/2016 14:39:33 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Sementara tu, masih lagi tanya kawan2 samada nak pergi ke tak. Tapi sorang pun tak berminat. Dah #teamforeveralone nak buat camne. Sedih.

12/01/2016 14:41:05 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Tiba-tiba pada suatu hari... Saya bangun pagi dan buat keputusan, ada kawan ke tak ada kawan, saya akan ke Scandinavia.

12/01/2016 14:42:51 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Terus beli tiket Interrail yg cover Scandinavia selama sebulan. Dah alang2 nak pergi 4 negara sekaligus, saya rancang 1 minggu ~ 1 negara.

12/01/2016 14:45:16 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Terasalah kopaknya juga. Maklumlah, masih lagi status pelajar lepasan sekolah. Tu belum tahu kos taraf hidup sebenar di Scandinavia, haha!

12/01/2016 14:47:42 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Apa2pun, sekurang2nya kos pengangkutan dari bandar ke bandar dah lepas. Dan saya juga bebas utk ke mana2 dgn tren dalamasa sebulan itu.

12/01/2016 14:49:24 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

(Background: Waktu zaman 90an masih belum ada LCC airlines, jadi Interrail agak popular di kalangan yg suka travel di Eropah)

12/01/2016 14:50:47 WIB
Load Remaining (130)

Comment

No comments yet. Write yours!