"Tips Solo Backpacking" by @bloodynan

Chirpified
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Untuk perempuan yang nak sangat travel solo ni,benda paling payah is nak bagitau mak bapak. Betul? Kalau tipu,komfem musibah.

04/06/2015 12:25:54 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Aku bukan nk ajar tipu makpak korang,takut aku ada nerakanya nanti. The best way is to convince em. Buat la portfolio n present kat diorg

04/06/2015 12:31:03 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Present n explain itinerary,bajet harian,perjalanan korang mcm mana kat diorang,n expecting few questions yg agak kejam dari diorang.

04/06/2015 12:33:48 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Sentiasa yakin bila explain kt parents. Anggaplah kau pekerja n diorg majikan. Diorg jaga mkn pakai kau selama ni,diorg ada hak nak melarang

04/06/2015 12:36:18 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Bila diorang tembak kau,jawab elok2 n jangan tarik muka/merajuk. Menunjuk perangai keanak-anakan membuatkan diorg lagi tak yakin ngan kau

04/06/2015 12:38:29 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Mcm aku cakap tadi.. Explain step by step kat diorang. Diorang selalunya risau nak lepaskan korang sbb diorg masih tak yakin.

04/06/2015 12:41:58 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Travel sorang dulu dekat2,macam Penang,Melaka,Serdang.. Redang! Etc etc. Buktikan kt diorg yg kau boleh manage sendiri n balik in one piece.

04/06/2015 12:46:13 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Pilihlah time yg sesuai untuk explain kt makpak korang. Faham apa aku ckp kan? So,explain bg diorg yakin. Main dlm malaysia dulu then luar.

04/06/2015 12:48:00 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Okay tips utk perempuan yg nk travel solo. Sumber diambil dari pengalaman/pemerhatian sendiri dan hasil nasihat dari foreigners. #bpTips

04/06/2015 13:07:52 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

1) crowdsource your research. Rajin cari hostel yg ada good reviews n hostel yg menjadi tumpuan orang. Usha Airbnb,Tripadvisor etc #bpTips

04/06/2015 13:15:26 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

2) give extra copy of your itinerary to your family members. Biar diorang tau kau pergi mana. Leave 'em your hostel's phone no. #bpTips

04/06/2015 13:16:01 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

3) pack light. Jangan bwk beg besar/banyak. Senang nak lari dan mengurangkan perhatian perompak/peragut. Laptop tu bagai takyah bwk #bpTips

04/06/2015 13:19:27 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

4) bawa kotak/plastik pad korg utk simpan duit dibawah pads. TAKDE SIAPA nk check kotak pads korg. Letak duit n cover dgn 3-4 pads. #bpTips

04/06/2015 13:20:58 WIB
Manis @fatenamirahh

biase buat 2hari nk prgi baru kasi tahu. dgn alasan dh book flights tk bole cancel 🙊 twitter.com/backpackingmy/…

04/06/2015 13:16:13 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

5) WAJIB bawa power bank(kalau yg ada lampu LED tu lagi elok) Disaat emergency,you'll never know. Mana laa nak mnyempat caj itu ini #bpTips

04/06/2015 13:21:58 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Jangan selalu pakai powerbank,pakai bila betul2 perlu je. Selagi korang nampak plug kt memana,gunakan. Ni aku ckp if kau stranded memana.

04/06/2015 13:23:38 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

6) Try to dress like a local. Itu menunjukkn kau dh lama stay kt area situ n dh biasa dgn persekitaran. Pakai color yg tak menonjol #bpTips

04/06/2015 13:27:38 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

7) Biasakan dengan Sports Bra. Sebab selesa dan kau boleh selit duit. Jimat ruang bag. #bpTips

04/06/2015 13:33:40 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

8) buy personal safety alarm. Mcm wisel,rape alarm etc. aku sarankan korg beli Storm Whistle. Kuat nk mampus #bpTips pic.twitter.com/3ArzjnOWhi

04/06/2015 13:35:48 WIB
Expand pic
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Storm Whistle ni punya kuat,boleh cecah radius 1km bunyi dia. Kau bayangkan kuat dia mcm mana. Time emergency mmg elok la pakai.

04/06/2015 13:39:14 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Beli online or cari kedai outdoor dulu. Kt singapore n manila je aku nampak org jual wisel ni,malaysia ni aku taktau twitter.com/ir0011/status/…

04/06/2015 13:47:16 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

9) Wear fake wedding ring. Bila kau pakai cincin,menunjukkan kau bukan seorang. Orang akan ingat husband kau tak jauh dari kau. #bpTips

04/06/2015 13:55:50 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

10) selfie stick. Untuk korang selfie............ Duh. Dan sebagai weapon if dikejar monyet,anjing dan lelaki nakal. #bpTips

04/06/2015 13:57:30 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

11) befriend with female hostel employees. Ask them for tips about getting around. #bpTips

04/06/2015 14:08:27 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

12) ask the receptionist to tell the tuktuk/taxi guy where are you heading to. Sekurang2nya receptionist tau mana kau pergi. #bpTips

04/06/2015 14:11:59 WIB
Load Remaining (48)

Comment

No comments yet. Write yours!