adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Untuk perempuan yang nak sangat travel solo ni,benda paling payah is nak bagitau mak bapak. Betul? Kalau tipu,komfem musibah.
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Aku bukan nk ajar tipu makpak korang,takut aku ada nerakanya nanti. The best way is to convince em. Buat la portfolio n present kat diorg
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Present n explain itinerary,bajet harian,perjalanan korang mcm mana kat diorang,n expecting few questions yg agak kejam dari diorang.
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Sentiasa yakin bila explain kt parents. Anggaplah kau pekerja n diorg majikan. Diorg jaga mkn pakai kau selama ni,diorg ada hak nak melarang
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Bila diorang tembak kau,jawab elok2 n jangan tarik muka/merajuk. Menunjuk perangai keanak-anakan membuatkan diorg lagi tak yakin ngan kau
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Mcm aku cakap tadi.. Explain step by step kat diorang. Diorang selalunya risau nak lepaskan korang sbb diorg masih tak yakin.
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Travel sorang dulu dekat2,macam Penang,Melaka,Serdang.. Redang! Etc etc. Buktikan kt diorg yg kau boleh manage sendiri n balik in one piece.
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Pilihlah time yg sesuai untuk explain kt makpak korang. Faham apa aku ckp kan? So,explain bg diorg yakin. Main dlm malaysia dulu then luar.
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Okay tips utk perempuan yg nk travel solo. Sumber diambil dari pengalaman/pemerhatian sendiri dan hasil nasihat dari foreigners. #bpTips
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
1) crowdsource your research. Rajin cari hostel yg ada good reviews n hostel yg menjadi tumpuan orang. Usha Airbnb,Tripadvisor etc #bpTips
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
2) give extra copy of your itinerary to your family members. Biar diorang tau kau pergi mana. Leave 'em your hostel's phone no. #bpTips
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
3) pack light. Jangan bwk beg besar/banyak. Senang nak lari dan mengurangkan perhatian perompak/peragut. Laptop tu bagai takyah bwk #bpTips
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
4) bawa kotak/plastik pad korg utk simpan duit dibawah pads. TAKDE SIAPA nk check kotak pads korg. Letak duit n cover dgn 3-4 pads. #bpTips
Manis @fatenamirahh
biase buat 2hari nk prgi baru kasi tahu. dgn alasan dh book flights tk bole cancel 🙊 twitter.com/backpackingmy/…
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
5) WAJIB bawa power bank(kalau yg ada lampu LED tu lagi elok) Disaat emergency,you'll never know. Mana laa nak mnyempat caj itu ini #bpTips
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Jangan selalu pakai powerbank,pakai bila betul2 perlu je. Selagi korang nampak plug kt memana,gunakan. Ni aku ckp if kau stranded memana.
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
6) Try to dress like a local. Itu menunjukkn kau dh lama stay kt area situ n dh biasa dgn persekitaran. Pakai color yg tak menonjol #bpTips
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
7) Biasakan dengan Sports Bra. Sebab selesa dan kau boleh selit duit. Jimat ruang bag. #bpTips
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
8) buy personal safety alarm. Mcm wisel,rape alarm etc. aku sarankan korg beli Storm Whistle. Kuat nk mampus #bpTips pic.twitter.com/3ArzjnOWhi
Expand pic
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Storm Whistle ni punya kuat,boleh cecah radius 1km bunyi dia. Kau bayangkan kuat dia mcm mana. Time emergency mmg elok la pakai.
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
Beli online or cari kedai outdoor dulu. Kt singapore n manila je aku nampak org jual wisel ni,malaysia ni aku taktau twitter.com/ir0011/status/…
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
9) Wear fake wedding ring. Bila kau pakai cincin,menunjukkan kau bukan seorang. Orang akan ingat husband kau tak jauh dari kau. #bpTips
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
10) selfie stick. Untuk korang selfie............ Duh. Dan sebagai weapon if dikejar monyet,anjing dan lelaki nakal. #bpTips
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
11) befriend with female hostel employees. Ask them for tips about getting around. #bpTips
adm1n| backpackingMY @backpackingMY
12) ask the receptionist to tell the tuktuk/taxi guy where are you heading to. Sekurang2nya receptionist tau mana kau pergi. #bpTips
Load Remaining (48)

Comment

No comments yet. Write yours!

Login and hide ads.