#BpCambodia "Siem Reap" by @bloodynan

Chirpified
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Okay.. Habis da terangkan basic tips tu semua. Yeayy.. Now aku nak start #bpCambodia. Ready?

02/06/2015 14:52:25 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kita start Siem Reap(SR) dulu eh.. Siapa yg pernah pergi,boleh tambah mana yg patut n aku akan RT nanti. Yg tak pernah pergi,note down ye. 😁

02/06/2015 14:58:25 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Baru2 ni aku pergi SR,setelah sekian lama tak mai(last in 2007).. Banyak yang berubah,jalan raya n kemudahan semua dah makin menambah.

02/06/2015 15:01:02 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kebiasaannya orang pergi SR sebab Angkor Wat/Thom (USD20/day). Dari Pub Street nak ke Angkor dlm 45mnt if kau naik basikal (USD3/day).

02/06/2015 15:05:28 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Okay ni ada tips utk korang if nak pergi Siem Reap. Nanti just tengok dalam #bpCambodia eh

02/06/2015 15:09:13 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

1) Airport SR - Pub Street,naik motodub. TAWAR sampai kau dpt USD1/pax. If solo,haa buat la kawan cecepat kat arrival gate tu. #bpCambodia

02/06/2015 16:51:09 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

2) Halal food. Tanpa was-was. - Pergi Neak Mah Mosque,cari Restaurant Hj.Musa. Try Daging Naik Bukit,Beef Loklak. syok! #bpCambodia

02/06/2015 16:52:05 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Nak try streetfood boleh,tp bnyk yg jual pork. For non-muslim,jangan risau kebanyakkan streetfood di sana semua bersih. (USD3-9) #bpCambodia

02/06/2015 16:52:45 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

If nak bajet makan 1 hari tu USD3-5 (breakki/lunch/dinner) bg aku cukup lah. Ada je streetfood jual Mama mee,padthai,pancake etc (USD1-1.50)

02/06/2015 16:56:24 WIB
SHZ @shahrulhizz

@backpackingMY Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia. pic.twitter.com/Ym7ESEqNWA

02/06/2015 16:54:52 WIB
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Expand pic
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kalau takleh makan daging. Try lah Fish Amok. Tolong la try,korang takkan nyesal. (USD3-5) #bpCambodia pic.twitter.com/e9EigKlegi

02/06/2015 16:58:46 WIB
Expand pic
Expand pic
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Fish Amok : Tilapia fillet Kunyit hidup Daun Kunyit Air Kelapa Shallot Cili Padi Garlic Santan. Cara makan? Cedok lauk dan kais isi kelapa.

02/06/2015 17:05:26 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

3) Pecahkan duit kepada USD1 banyak2 kalau boleh. Bayar USD20/50 utk hostel & Angkor fees. USD1/5/10 utk transport dan makan. #bpCambodia

02/06/2015 17:07:23 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

4) Tonle Sap Tour (USD25/pax) Berbaloi? TAK!! Tour tu sekejap je dalam sejam lebih camtu. Baik pergi Lotus Farm,free je pun. #bpCambodia

02/06/2015 17:07:50 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

5) Sepanjang Sivatha Street,Street 8-11 tu banyak Hostel (USD5-10). Nak murah,pergi area Street 20-22 & area Wat Damnak (USD3-5) #bpCambodia

02/06/2015 17:08:14 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

6) 1 motodub (USD17-20) utk 1 day Angkor Tour. So pastikan korang dapat semurah yg mungkin. Jgn main lanyak tabur duit cenggitu. #bpCambodia

02/06/2015 17:08:35 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kalau dapat 4 orang dalam satu motordub lagi elok lah. Dlm USD4-5/pax camtu. If travel solo ni masak gak nak membayar,jadi buat la kawan.

02/06/2015 17:08:51 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Takpun,sewa basikal (USD2-4/day).. Bukan je kau penat membakar lemak,tapi kau takyah nak rushing kejar sana sini. Lek je. #bpCambodia

02/06/2015 17:09:12 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

7) Jangan sewa motor kat SR. Kau kena ada lesen motor Siem Ream. Tapi kat Phnom Penh/Silhanouk kau boleh sewa motor. #bpCambodia

02/06/2015 17:09:48 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kalau berdegil nak sewa motor kat SR jugak,pepandai la lari kalau nampak pak pol nanti. Hahaha Sewa motor (USD5-7) #bpCambodia

02/06/2015 17:10:07 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Apa jadah aku typo Siem Ream sampai dua kali!? Nakhare.. Siem Reap (Kekalahan Siam)

02/06/2015 17:11:14 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

8) BAWA Face mask,Sunscreen dan Sport shoes yg tapaknya grip gila. Berdebu like hell,panas terik,tangga batu angkor licin.

02/06/2015 17:11:30 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

back in 2007,harga boat ke Tonle Sap tu cuma USD15 je.. Sekarang merapu sampai USD25,tak berbaloi langsung.

02/06/2015 17:13:20 WIB
Mada | backpackingMY @backpackingMY

Kalau nak kekunun adventurous,masa Wet Season,naik la boat from Tonle Sap - Phnom Penh. Harganya USD30-50/way. Lancau bukan? #bpCambodia

02/06/2015 17:15:53 WIB
Load Remaining (32)

Comment

No comments yet. Write yours!